Omnikum Magnesium 400mg

Прашање За што е потребен Магнезиум во организмот?
Одговор

Магнезиумот е еден од најзастaпените елементи во човековото тело каде учествува во преку 300 метаболни и витални процеси. Магнезиумот ја помага ензимската активност. Ензимите претставуваат протеини кои се одговорни за одвивање на биохемиските процеси во телото. Тие имаат ко-фактори кои ја одредуваат нивната активност. Тој е еден од најбитните ко-фактори.

Активности како клеточна продукција или протеинска синтеза на ATP. Синтезата на ATP е детерминирана од магнезиум. ATP е извор на енергија во секоја клетка. Магнезиумот исто така ја олеснува нормалната синтеза на DNA и на тој начин влијае на целокупната клеточна функција, магнезиумот ја регулира хомеостазата, учествува во баланс на минералите во телото, составен дел е и на коските и забите, ја релаксира мускулатурата итн.

Прашање Која храна е извор на Магнезиум?
Одговор

Банана, бадеми, спанаќ, семки од тиква, авокадо, темно чоколадо, кафеав ориз, јогурт итн.

Прашање Што се случува при дефицит на Магнезиум во организмот?
Одговор

Можна е појава на следните состојби: несоница, грчеви во мускулите, дијабет, астма, нарушување во нервниот систем, кардиоваскуларни нарушувања, остеопороза и голем број на други нарушувања.

Прашање Што е Omnikum Magnesium?
Одговор

Omnikum Magnesium се капсули кои во својот состав содржат Магнезиум, Витамин B6 и аминокиселина L-триптофан.

Прашање Што може да се случи доколку внесете поголема количина од пропишаната на Магнезиум?
Одговор

Доколку земете премногу Магнезиум може да имате диареа или мека столица, неконтролирани срцеви отчукувања, намалена активност на жлездите, намалување на притисокот на крвта, дисбаланс на минералите во оргнизмот итн.

Прашање Како се употребува Omnikum Magnezium?
Одговор

Препорачано дозирање е 1 капсула на ден со вода.

Прашање Какво влијание има Магнезиум на срцето?
Одговор

Магнезиум е минерал кој што влијае на функцијата на сите мускули. Магнезиумот учествува и во размена на електролитите во срцето. Исто така тој е природен вазодилататор, го зголемува протокот на крв низ крвните садови и го намалува притисокот на крвта.

Прашање Што е L-триптофан и која е нејзината улога во составот на Omnikum Magnesium?
Одговор

L-триптофан е аминокиселина и таа има улога на прекурсор за синтеза на серотонин, уште попознат како хормон на среќата. На тој начин влијае за подобрување на расположението.

Прашање Кои се препорачаните дневни дози на Магнезиум?
Одговор

375 – 600mg е препорачаниот внес на Магнезиум за возрасни лица.

Прашање Како да знам дека Omnikum Magnesium е соодветниот продукт за мене?
Одговор

Ви препорачуваме да се консултирате со некој од фармацевтите од PlusPharma аптеките. 

Прашање Каде може да купам Omnikum Magnesium
Одговор

Omnikum Magnesium може да се купи во PlusPharma аптеките.

Omnikum CBD

Прашање Што е CBD и за што се употребува?
Одговор

CBD е канабиноид кој што е изолиран од растението коноп. Канабиноидите се хемиски соединенија кои кога ќе бидат внесени во нашето тело стапуваат во интеракција со канабиноидните рецептори, распоредени насекаде во организмот. Кога CBD ќе се поврзе за овие рецептори, се активираат одредени физиолошки процеси кои помагаат да се регулира апетитот, болката, расположението и меморијата.

Прашање Што е разликата помеѓу CBD и марихуана?
Одговор

CBD природно е застапен и е дел од растението коноп. Нема психоактивно дејство и не предизвикува “high” состојба. CBD се изолира чист, со незначителни остатоци на THC. THC е главниот причинител за психоактивното дејство.

Прашање Што Omnikum CBD?
Одговор

Тоа се капсули кои во својот состав содржат 5mg чистo CBD масло добиено со CO2 екстракција од листот, цветот и семето на растението коноп.

Прашање За што се употребува CBD?
Одговор

Нарушување на мускули и зглобови (пр. ревматизам), проблеми со спиење, епилепсија, астма, мигрена, напнатост, главоболка, стрес, психички замор, мускулна напнатост, грчеви и постојано мрдање со нозете, третман на болка (пр. менструална болка), гадење, високо или превисоко ниво на шеќер, различни промени на кожата, како псоријаза, егземи или акни итн.

Прашање Дали капсулите Omnikum CBD се лесни за употреба?
Одговор

Да. Тоа се мали капсули кои се лесни за употреба.

Прашање Како се употребува Omnikum CBD?
Одговор

Препорачано е да се употребува по една капсула на ден. Да не се надминува препорачаната доза. Најдобро е да се голтнат со чаша вода.

Прашање Дали Omnikum CBD капсулите имаат несакани ефекти?
Одговор

Не. Omnikum CBD капсулите немаат несакани ефекти.

Прашање Дали деца може да ги употребуваат Omnikum CBD капсулите?
Одговор

Не. Капсулите се наменети само за возрасни пациенти.

Прашање Што ако ја прекорачам препорачаната доза од Omnikum CBD капсулите?
Одговор

Препораката е да се консултирате со Вашиот доктор или фармацевт.

Omnikum Zinc & Selenium

Прашање Која е препорачана дневна доза на Селен и Цинк?
Одговор

Препорачана дневна доза за возрасни лица за Селен е 55mcg, додека за Цинк е 10-15mg.

Прашање Што се Цинк и Селен?
Одговор

Цинк и Селен се минерали. Тие се едни од основните минерали кои му се потребни на телото за нормално функционирање. Имаат улога во голем дел од процесите кои се одвиваат во телото на човекот, односно без нив тие процеси е невозможно да се одвиваат.

Прашање Што е Omnikum Zinc&Selenium?
Одговор

Тоа се таблети кои во својот состав содржат Цинк и Селен. Покрај овие два минерали содржат и Витамини А, Б, Ц и Е.

Прашање Како да се употребуваат Omnikum Zinc&Selenium таблетите?
Одговор

Omnikum Zinc&Selenium таблетите, препорачливо е да се земаат еднаш на ден по една таблета за време на оброк со чаша вода.

Прашање Дали може Omnikum Zinc&Selenium таблетите да се употребуваат за третаман на некоја болест?
Одговор

Не. Овие таблети не се наменети за лекување на болести.

Прашање Дали Omnikum Zinc&Selenium таблетите се вегански?
Одговор

Да. Овие таблети се природни и вегански.

Прашање За што се наменети Цинк и Селен и витамините?
Одговор

Селенот го поддржува имуниот систем, добар е за тироидната жлезда, помага во заштита на телесните клетки од надворешни влијанија и е добар за косата и ноктите. Цинкот има улога во одржување на силни коски, придонесува за нормална отпорност при стрес, игра важна улога во менталниот напор и активност, придонесува за производство на клетки и ткива и придонесува за нормален метаболизам на јаглехидрати, маснотии и протеини.

Витаминот А влијае на нормалната делба на клетките, важен е за кожата, добар е за мукозните мембрани во цревата и белите дробови, добар е за видот, помага во одржување на нормално ниво на железо во крвта и го поддржува имунитетот.

Витаминот Б6 исто така го поддржува имуниот систем. Витаминот Б6 ја активира природната енергија во организмот, ја регулира активноста на хормоните и е добар за меморијата и нервниот систем. Витаминот Ц дејствува и како антиоксиданс. Покрај тоа, помага во одржување на здрава 'рскавица, важен е за добра состојба на крвните садови, обезбедува добра отпорност и придонесува за кондиција, го намалува и чувството на замор. Витаминот Е е антиоксиданс и помага во заштита на клетките од оксидативно оштетување. Овие состојки придонесуваат за нормално функционирање на имуниот систем, ја одржуваат Вашата коса силна и се добри за Вашите нокти.

Прашање Која храна е богата со Цинк и Селен?
Одговор

Цинкот најмногу го има во тиква и семки од тиква, семе од сусам, спанаќ, соја, лук, компир, млеко, грав, кафеав ориз, пченка. Селенот е најзастапен во: бразилски ореви, туна, јајца, млеко, јогурт, кафеав ориз итн.

Прашање Кои се симптомите при недостаток на Цинк и Селен?
Одговор

Карактеристични симптоми при недостаток на Цинк и Селен во телото се: пад на имунитет, хроничен замор, акни и проблеми со кожата, намален аптетит, алопеција, честа диареа, проблеми со видот, многу чести инфекции, губење на тежината, намалена концентрација, хипертиреоидизам итн.

Omnikum Vitamin C - 1000mg

Прашање Што е Витамин Ц?
Одговор

Познат е уште како аскорбинска киселина или поточно L-аскорбинска киселина. Тоа е хидросолубилен витамин, односно витамин растворлив во вода. Организмот нема можност да го складира вишокот на Витамин Ц, односно вишокот се исфрла преку урината. Затоа е потребно да се внесува преку исхраната или додатоците. Припаѓа на групата антиоксиданси.

Прашање Во која храна е најзастапен Витамин Ц?
Одговор

Најзастапен е во свежо овошје и зеленчук. Овошни растенија богати со Витамин Ц се: диња, манго, киви, ананас, лубеница, цитрусни овошја (лимон, портокал, грејпфрут). Зеленчуци богати со Витамин Ц се: брокули, карфиол, пиперки, зелени зеленчуци како спанаќ, зелка и сл., сладок и бел компир, домати итн.

Прашање Дали Витамин Ц памага во третманот кај Ковид позитивни пациенти?
Одговор

Витамин Ц е значаен за човечкото тело и игра улога во намалување на инфламаторна реакција со што го штити телото од настинки. При негов дефицит во телото се зголемува ризикот од вирусни заболувања. 

Прашање Каква е функцијата на Витамин Ц во телото?
Одговор

Витамин Ц е од витална важност за секој човек. Докажано е дека игра улога во голем број процеси кои се одвиваат во организмот. Го намалува нивото на шеќер. Има спосбност да се врзе со штетните радикали, кои се ослободуваат во телото од најразчни причини, односно делува како јак антиоксиданс. Битен е и за апсорпција на железото итн.

Прашање Како да се употребуваат таблетите или капсулите Витамин Ц?
Одговор

Препорачливо е да се употребува дозата која е пропишана во упатството на суплементите. Правилно е таблетата или капсулата да се голтнат со вода. Не е препорачливо да се употребуваат алкохолни пијалоци за таа намена.

Прашање Која е дневна препорачана доза на Витамин Ц?
Одговор

Кај здрав човек дневната препорачана доза на Витамин Ц е 500-1000mg дневно. Но, во различни состојби и услови дозата може да варира.

Прашање Дали Витамин Ц е стабилен на висока температура?
Одговор

Не. Витамин Ц е термолабилен, односно на висока температура може да биде уништен. Затоа се препорачува храната којa е богата со Витамин Ц да не се преработува, односно најдобро е да се конзумира свежа, со што ќе бидете сигурни дека внесувате од овој витамин во Вашиот организам.

Прашање Дали е возможно предозирање на Витамин Ц?
Одговор

Вишокот на Витамин Ц се исфрла од организмот преку урината и генерално не е возможно да се појави предозирање со овој витамин. Но, при преголем внес на Витамин Ц во телото може да се појават симптоми од типот на диареа, повраќање, грчеви во стомакот, проблеми со варење на храната и сл. Тоа не се комплицирани симптоми од хипервитамониза со Витамин Ц. Доколку се сомневате дека сте внеле многу висока доза и имате вакви симптоми консултирајте се со Вашиот доктор за понатамошни чекори.

Прашање Кои се симптомите што се јавуваат при дефицит на Витамин Ц во организамот?
Одговор

Замор, омалаксаност, болка во зглобови и коски, лесна појава на модринки, мали црвено-сини точки на кожата, сува кожа, кршлива коса (особено на краевите), губење на телесна маса, отежнато зараснување на рани, промена во коски, губење на заби итн.

Прашање Дали треба да се зема Витамин Ц заедно железо при анемија?
Одговор

Препораките се да се зема и Витамин Ц во третман на анемија. Витмин Ц ја зголемува и олеснува апсорпцијата на железо во организмот.

Omnikum Omega 3 - 1400mg

Прашање Што се Омега 3 масни киселини?
Одговор

Омега 3 се полинезаситени масни киселини кои се есенцијални за човековиот организам. Терминот “полинезаситени” се однесува на двојните врски кои ги има во структурата на масната киселина. Омега 3 ја означува позицијата на последната двојна врска во веригата, што означува дека последната двојна врска се наоѓа на третиот јаглероден атом броено одпозади. Омега 3 масни киселини се EPA (Eicosapentaenoic acid), DHA (Docosahexaenoic acid) и ALA (алфа-линоленска киселина).

Прашање Дали е потребно да се внесуваат масти на дневно ниво во организмот?
Одговор

Апсолутно. Телото има потреба од внесување на масти со исхраната секојдневно. Треба да го зголемите внесот на масти кои се здрави како Омега 3, а да го намалите внесот на мастите кои не се корисни за организмот, како заситени и транс масни киселини.

Прашање Дали постојат штетни масти?
Одговор

Да. Мастите може да бидат штетни, доколку станува збор за трансмасти, а нивниот внес во телото е почесто застапен. Незаситените масни киселини како Омега 3 се многу корисни и затоа се препорачува нивен внес секојдневно.

Прашање Која храна е богата со Омега 3 масни киселини?
Одговор

Долговерижните Омега 3 масни киселини, како EPA и DHA најмногу се застапени во риби како сардини, скуша, лосос, додека кратковерижните масни киселини, како ALA се застапени во повеќе растителни масла (ленено масло).

Прашање Зошто е потребно да се внесуваат Омега 3 масни киселини?
Одговор

Омега 3 масните киселини имаат значајни улоги во секој организам. Најзначајно е дека се важни за кардиоваскуларниот систем, правилен развој на фетусот, когнитивните функции на мозокот, расположение итн. DHA е масна киселина од која што 40% сивата маса во мозокот е изградена. EPA има улога да го активира антиинфламаторниот механизам во телото при било какво воспаление.

Прашање Која е дневна препорачана доза на Омега 3?
Одговор

Според препораките на СЗО дневна препорачана доза е 200-500mg EPA+DHA.

Прашање Што се есенцијални масни киселини?
Одговор

Есенцијални масни киселни се оние кои организмот не е способен сам да ги произведе и тие мораат да се внесуваат преку хараната и нејзините додатоци. Такви се Омега 3 масните киселини.

Прашање Дали има влијание од каде потекнува рибата за количината на Омега 3?
Одговор

Да. Рибите кои живеат во ладните води на Тихиот Океан во себе содржат поголема количина Омега 3 и помалку токсини.

Прашање Што ако не јадете доволно риба?
Одговор

Внесот на Омега 3 масните киселини преку храната е идеален, но не е секогаш возможен. За да ги задоволите дневните потреби на организмот потребно е многу често да внесувате риба. Доколку не внесувате риба многу често, внесувајте Омега 3 преку суплементите кои се нудат на пазарот.

Прашање Каде може да купам Omnikum Omega 3?
Одговор

Omnikum Omega 3 може да се купи во PlusPharma аптеките.

Omnikum Osteo

Прашање Што е Omnikum Osteo?
Одговор

Омникум Остео се таблети наменети за унапредување на здравјето на коски и зглобови.

Прашање Како се употребува Omnikum Osteo?
Одговор

Препорачливо е да се зема по една таблета на ден за време на оброк со чаша вода.

Прашање Од која возраст може да се употребува Omnikum Osteo?
Одговор

Овие таблети се наменети за возрасни пациенти, односно продуктот не е наменет за деца.

Прашање Дали Omnikum Osteo може да се употребува за превенција?
Одговор

Да. Особено е препорачлив во пред, за време и пост менопаузален период кај жената.

Прашање Дали Omnikum Osteo може да се употребува како додаток при состојба на остеопороза?
Одговор

Да. Употребата на Omnikum Osteo е препорачлива исклучиво како додаток при состојби на остеопороза. Не е наменет за употреба како лек во терапијата.

Прашање Дали Omnikum Osteo ќе ми ги намали болките во зглобовите и коските?
Одговор

Omnikum Osteo се таблети наменети за подобрување на здравјето на коските и зглобовите, како и за превенција. Немаат аналгетско дејство.

Прашање Што во својот состав содржат таблетите Omnikum Osteo?
Одговор

Таблетите содржат Ca (калциум), Mg (магнезиум), Витамин C, Zn (цинк), Mn (манган), Cu (бакар), Витамин К2, Витамин D и Натриум борат. Формулата е сеопфатна и е наменета за одржување на силни коски, заби и флексибилни мускули.

Прашање Што треба да употребувам за да имам здрави коски?
Одговор

Голем број на нутриенти влијаат на здравјето на коските. За здрави коски клучно е да внесувате калциум, магнезиум и витамин D, во дневни препорачани дози. Тоа се основните активни компоненти кои помагаат за одржување на здрави коски.

Прашање Дали Omnikum Osteo може да се употребува по скршеница?
Одговор

Да. Omnikum Оsteo е препорачлив, помага и го олеснува заздравувањето на фрактурите.

Прашање Каде може да купам Omnikum Osteo?
Одговор

Omnikum Osteo  може да се купи во PlusPharma аптеките.