Омега 3

Омега-3 масни киселини за нарушувања на расположението

Омега-3 масните киселини се наоѓаат првенствено во рибиното масло и одредени морски алги. Бидејќи депресијата е поретка во нациите каде што луѓето јадат големи количини риба, научниците истражуваа дали рибиното…

Прочитај повеќе
Што е серапептазе?

Серапептаза за воспаление и болка

Серапептазата е протеолитички ензим, што значи дека ги разложува протеините на помали компоненти наречени амино киселини. Заедно со неговите антиинфламаторни својства, може да понуди и многу други здравствени придобивки. Сепак,…

Прочитај повеќе
Зимски витамини

Зимски витамини – 2 дел

Продолжуваме со информации за потребни витамини во зима, втор дел: # 5: Железо Железото не само што го одржува вашиот имунолошки систем во топ форма во текот на зимата, туку…

Прочитај повеќе
Зимски витамини

Зимски витамини – 1 дел

Кои витамини ни се потребни во зимскиот период? Зошто ви се потребни зимски витамини? Витамините и минералите се есенцијални хранливи материи за телото да функционира оптимално и да не одржуваат…

Прочитај повеќе
glavobolki migrena

Магнезиум за мигрена

Ако имате мигрена, дали треба да земате додатоци на магнезиум? Можеби сте слушнале или прочитале дека високите дози на магнезиум можат да помогнат да се спречи оваа исклучително болна форма…

Прочитај повеќе

Додатоците на витамин Д го намалуваат ризикот од автоимуни болести, велат истражувачите

Во една нова студија, истражувачите од Бригам и Женската болница открија дека луѓето кои земале витамин Д, или витамин Д и омега-3 масни киселини, имале значително помала стапка на автоимуни…

Прочитај повеќе