Мозокот е многу важен орган. Тоа е контролен центар на вашето тело и ви овозможува да се движите, размислувате, чувствувате, дишете и многу повеќе.
Бидејќи мозокот има толку голема работа, императив е да му обезбедиме изобилство гориво и хранливи материи за да му помогнеме да функционира правилно и да остане здрав.
Храната што ја јадеме игра огромна улога во структурата и здравјето на нашиот мозок.
Еве пет работи што треба да ги јадете за подобро здравје на мозокот.
1. Лиснати зеленчуци
Лиснатите зеленчуци, како што се кељот и спанаќот, се преполни со хранливи материи, вклучувајќи витамин К, бета каротин (претходник на витаминот А), фолати ивитамин Е.
Витаминот Е е антиоксиданс кој ги штити клетките од оштетувањето на слободните радикали и е поврзан за спречување на когнитивниот пад кај стареењето на населението. Витаминот К и бета каротенот, исто така се поврзани со подобрување на здравјето на мозокот со тоа што помагаат да се спречи губење на меморијата и да се подобри когницијата.
2. Јајца
Јајцата се веројатно најпопуларната храна запојадок – и со добра причина. Тие се евтини и нудат мноштво здравствени придобивки, особено кога станува збор за здравјето на мозокот.
Дали знаевте дека редовното консумирање јајца е поврзано со подобрување на когнитивните перформанси кај возрасните?
Јајцата се еден од најдобрите извори на храна на холин. Холинот е поврзан со намалувањена воспалението и промовирање на функцијата на мозокот, како одржување на меморијата и комуникацијата помеѓу мозочните клетки.
3. Лосос
Лососот е општо познат како одличен извор на протеини, но дали знаевте дека е одличен и за здравјето на мозокот?
Масната риба како лососот е богата со омега-3 масни киселини, кои се клучни за развојот и функцијата на мозокот. Покрај подобрувањето на здравјето на мозокот, овие масни киселини се поврзани со намалување на ризикот од срцеви заболувања и артритис.
4. Боровинки
Иако сите бобинки се корисни за здравјето намозокот, боровинките се на врвот на листата.
Тие придонесуваат со есенцијални хранливи материи за телото, вклучувајќи витамин Ц, витамин К, манган и фитонутриенти.
Овие хранливи материи помагаат да се стимулира протокот на крв и кислород во мозокот, што резултира со подобрена концентрација.
Доказите сугерираат дека јадењето диета која содржи разновиден зеленчук и овошје, како што се боровинки, е поврзана со помал ризик од когнитивно оштетување поврзано со стареењето, деменција и Алцхајмерова болест.
5. Ореви
Јаткастите плодови се одличен додаток на секој режим на исхрана, но оние кои најмногу придонесуваат за здравјето на мозокот се оревите.
Во споредба со другите јаткасти плодови, оревите нудат двојно повеќе антиоксиданси. Тие содржатодличен извор на алфа-линоленска киселина(АЛА), која е растителна омега-3 есенцијална масна киселина која помага да се спротивстави на когнитивниот пад преку потиснување на воспалението и оксидативниот стрес.
Воспалението и оксидативниот стрес се поврзани со Алцхајмерова болест и деменција. Доказите сугерираат дека јадењето мала количина на ореви дневно може да ја подобри когнитивната функција.”