Магнезиумот има централна улога во многу телесни функции кои влијаат на срцето, коските, здравјето на мускулите и спиењето. Магнезиумот може да се добие преку исхраната, но многу луѓе не успеваат да внесат доволно од овој суштински минерал само преку исхраната. Земањето додаток во исхрана ќе помогне да се одржи оптималното ниво на магнезиум во телото.

Додатоците со хелатен магнезиум нудат супериорна биорасположивост и зголемена стабилност, што овозможува повеќе хранливи материи да бидат правилно искористени од телото.

ШТО Е ХЕЛАЦИЈА?

Хелат доаѓа од грчкиот збор за „канџа“, што се однесува на тоа како органските соединенија се врзуваат за неоргански соединенија за да се подобри внесувањето на хранливи материи во телото.

Хелацијата е процес на врзување кој комбинира минерали како магнезиум со органски соединенија за да се подобри стабилноста и биорасположивоста на хранливите материи. Овој процес овозможува ефикасен транспорт на минерали низ цревниот ѕид со цел да се искористат низ телото. Хелатираниот магнезиум е еден вид поврзан магнезиум, што значи дека две молекули на органски соединенија – најчесто амино киселина – се поврзани со една молекула на магнезиум. Овие врски ја прават хелатната форма полесно апсорбирана и достапна за вашето тело отколку другите форми на магнезиум. Хелатната форма, исто така, има тенденција да биде понежна за вашиот дигестивен систем од другите форми, па ако имате чувствителен стомак, ова може да биде подобар избор за вас.

Нехелатираните суплементи на магнезиум не се хемиски врзани за други соединенија и обично се поевтини од хелатните сорти. Но, бидејќи тие немаат врзувачки агенс, тие не се апсорбираат толку лесно во вашето тело и може да предизвикаат варење или дијареа во некои случаи. Бидејќи магнезиумот е потребен за многу телесни функции, од суштинско значење е тој правилно да се апсорбира и користи од телото. Извлечете го максимумот од додатокот на магнезиум со земање на хелати што ја подобрува биорасположивоста и ефективноста на овој критичен минерал.

ЗГОЛЕМЕНА СТАБИЛНОСТ

Целосната прстенеста структура на хелатниот магнезиум помага да се зголеми стабилноста на минералниот комплекс. Подобрената стабилност ја намалува можноста за негативни реакции со витамини растворливи во масти и други минерали во телото. Како резултат на тоа, додадената стабилност на хелатираните минерали служи за зголемување на стапката на апсорпција и ефективноста на додатокот на магнезиум.

СУПЕРИОРНА БИОДОСТАПЛИВОСТ

Хранливите материи изложени на дигестивниот систем често не успеваат правилно да се апсорбираат од телото. Многу минерални додатоци се земаат од неоргански извори или минерални соли, кои се слабо асимилирани и имаат ниска биорасположивост. Хелираните минерали користат органски соединенија како амино киселини за да ја подобрат апсорпцијата и искористувањето на хранливите материи. Затоа е критично да се земе хелатна форма на магнезиум како што се Mg Glyciante, Taurate или Malate што покажува супериорна биорасположивост.

Преработената храна и ограничувањата во исхраната го отежнаа постигнувањето на оптималниот дневен внес на магнезиум. Додатоците во исхраната можат да помогнат во одржувањето на здрави нивоа на магнезиум во телото. Но, земањето додаток на магнезиум не е доволно; важно е да се земе хелатна форма на магнезиум за да се осигура дека телото ја добива количината на магнезиум што му е потребна за правилно функционирање.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *