Светскиот месец за подигање на свеста за ракот на грлото на матката е глобален здравствен настан кој се забележува во текот на целиот месец јануари секоја година, чија цел е да ја подигне свеста за ракот на грлото на матката на глобално ниво.

Ракот на грлото на матката е состојба каде што има абнормален раст или пролиферација на клетките што го обложуваат грлото на матката (делот што ги поврзува матката и вагината) или долниот дел од матката. Инфекцијата со хуманиот папиломавирус (ХПВ) е најчеста причина (околу 90%) за рак на грлото на матката.

Според Светската здравствена организација (СЗО), глобалната инциденца на рак на грлото на матката во 2020 година се проценува на 604.000 нови случаи и 342.000 смртни случаи, што го означува како четврти најистакнат рак кај жените. Индија секоја година претставува инциденца (нови случаи) од речиси една четвртина од глобалните случаи на рак на грлото на матката, со стапка на смртност од речиси една третина.

Во 2020 година, речиси 90% од новите случаи и смртни случаи биле пријавени во нации со низок и среден приход. Во земјите со високи примања, постојат програми за подигање на свеста за да им се помогне на девојчињата (обично 9-14 години) со вакцинацијата против ХПВ, освен редовниот скрининг за откривање и лекување на преканцерозни лезии кај жените.

Овие превентивни методи се ограничени во земјите со низок и среден приход, а ракот на грлото на матката не се дијагностицира додека симптомите не напредуваат. Затоа, постои потреба за свесност за ракот на грлото на матката (особено во земјите со низок и среден приход) за да се едуцираат жените за факторите на ризик за рак на грлото на матката, симптомите и превентивните активности.

Од клучно значење е да се промовира свеста за неопходноста од чести прегледи за рак на грлото на матката и достапноста на вакцината за ХПВ. Редовниот скрининг на грлото на матката може да помогне во спречување на локализиран и нелокализиран рак на грлото на матката.

Од 1960-тите, скринингот успешно го спречи ракот на грлото на матката на основа на заедницата. Според една студија од 2016 година, испитаниците со три годишен скрининг спречиле 83% од нелокализираните карциноми и 48% од ракот во стадиум I во споредба со жените кои не биле на преглед пет години. Во споредба со жените кои не присуствувале на скрининг 5 години, жените кои често посетувале скрининг (минимум два екрани со разлика од најмалку десет месеци) имале 90% намалување на шансите за нелокализиран рак на грлото на матката и намалување за 57%. во шансите за стадиум на рак на грлото на матката.

Следниве се превентивни мерки за превенција од рак на грлото на матката:

  • Вакцинација против ХПВСкрининг, рана дијагноза и третман на предмалигни лезии.
  • Воздржување од пушење.
  • Безбеден секс.
  • Минимална изложеност на ХПВ кој што се шири преку контакт кожа на кожа

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *