Омега-3 масните киселини се наоѓаат првенствено во рибиното масло и одредени морски алги. Бидејќи депресијата е поретка во нациите каде што луѓето јадат големи количини риба, научниците истражуваа дали рибиното масло може да спречи и/или лекува депресија и други нарушувања на расположението.

Две омега-3 масни киселини – еикозапентаенонска киселина (EPA) и докосахексаеноична киселина (DHA) – се смета дека имаат најголем потенцијал да им користат на луѓето со нарушувања на расположението.

Како омега-3 може да ја подобри депресијата?

Предложени се различни механизми на дејство. На пример, омега-3 може лесно да патуваат низ клеточната мембрана на мозокот и да комуницираат со молекулите поврзани со расположението внатре во мозокот. Тие исто така имаат антиинфламаторно дејство што може да помогне во ублажување на депресијата.

Повеќе од 30 клинички испитувања тестирале различни омега-3 препарати кај луѓе со депресија. Повеќето студии користеле омега-3 како дополнителна терапија за луѓе кои земаат антидепресиви на рецепт со ограничена или никаква корист. Помалку студии ја испитувале само терапијата со омега-3. Клиничките испитувања обично користат ЕПА сам или комбинација од ЕПА плус ДХА, во дози од 0,5 до 1 грам на ден до 6 до 10 грама на ден.

Да се даде одредена перспектива, 1 грам дневно би одговарало на јадење три оброци лосос неделно.Мета-анализите (истражувања кои комбинираат и анализираат резултати од повеќе студии) генерално сугерираат дека омега-3 се ефикасни, но наодите не се едногласни поради варијабилноста помеѓу дозите, односот на EPA кон DHA и други прашања за дизајнот на студијата. Најефективните препарати се чини дека имаат најмалку 60% EPA во однос на DHA.

Додека се смета дека DHA е помалку ефикасен како антидепресив, тој може да има заштитни ефекти против самоубиство. Неодамнешната работа во Општата болница во Масачусетс и Универзитетот Емори сугерира дека депресивните поединци кои се со прекумерна тежина и имаат зголемена воспалителна активност може да бидат особено добри кандидати за третман со ЕПА.

Децата и адолесцентите со депресија, исто така, може да имаат корист од дополнувањето на омега-3. На Харвард, во тек е голема студија која испитува дали суплементацијата на омега3 (само или во комбинација со витамин Д) може да ја спречи депресијата кај здрави постари возрасни лица.

Омега-3 за други ментални здравствени состојбиОмега-3 се проучувани за различни нарушувања на расположението, како што е постпородилната депресија, со некои ветувачки резултати. Кај биполарното растројство (манична депресија), омега-3 може да бидат најефективни за депресивната фаза отколку за маничната фаза на болеста.

Омега-3, исто така, се предложени за ублажување или спречување на други психијатриски состојби, вклучувајќи шизофренија, гранично растројство на личноста, опсесивно компулсивно нарушување и нарушување на дефицитот на внимание. Сепак, сè уште нема доволно докази за да се препорачаат омега-3 во овие услови.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *