Продолжуваме со информации за потребни витамини во зима, втор дел:
# 5: Железо
Железото не само што го одржува вашиот имунолошки систем во топ форма во текот на зимата, туку ви дава и многу енергија.
Исто така, носи кислород низ целото тело и, според тоа, гарантира дека вашите органи се правилно хранети.
Главните извори на храна на железо се темно лиснат зеленчук, живина, грав, црвено месо, брашно, леќа, морска храна и сушено овошје. Апсорпцијата на железо е исто така силно оптимизирана со потрошувачката на витамин Ц.
# 6: Цинк
Цинкот ви помага во борбата против слободните радикали и штетата што ја предизвикуваат. Тоа е антиоксиданс кој придонесува за поправка на ткивата и хормонална рамнотежа, го штити имунолошкиот систем и го помага варењето.
Недостатокот на цинк може да ве направи болни и уморни во текот на зимската сезона.
Главните извори на храна на цинк се грав, семки од тиква, спанаќ, јаткасти плодови, говедско месо и морски плодови.
# 7: Фолна киселина
Фолатот е хранлива состојка која се наоѓа природно во храната, додека фолната киселина е неговата синтетичка верзија. Која верзија и да ја изберете, и двете ќе имаат позитивно влијание врз вашето расположение, без разлика дали е тоа за време на напорната сезона или зимата. Тоа е совршена хранлива материја која ќе ви помогне да го надминете зимската депресија. Фолната киселина исто така може да ви помогне да спречите срцеви заболувања, рак, дијабетес и го промовира растот на клетките.
Главните извори на храна на фолна киселина се авокадо, темно лиснат зеленчук, брокула, грав, леќа, грашок, јаткасти плодови и семки.
# 8: Калциум
Нема зима без лопата за снег и … двојна порција слатки! Поради оваа причина, одржувајте ги вашите коски и заби здрави со калциум. Ќе ги заштити вашите коски во случај на паѓање на мразот, како и забите, и покрај преголемата потрошувачка на слатки за време на празничната сезона.Главните извори на храна на калциум се млеко, сирење, соја, тофу, зелен лиснат зеленчук како бамја, брокула и спанаќ.
#9: Селен
Селенот е есенцијален минерал кој спаѓа во категоријата ензими одговорни за одбрана на нашето тело. Тој е особено важен за зајакнување на имунолошкиот систем и заштита на простатата.Главните извори на храна на селен се месо, житарки, бразилски ореви и риба.