Во една нова студија, истражувачите од Бригам и Женската болница открија дека луѓето кои земале витамин Д, или витамин Д и омега-3 масни киселини, имале значително помала стапка на автоимуни болести – како што се ревматоиден артритис, полимијалгија ревматска, автоимуна болест на тироидната жлезда, и псоријаза – отколку луѓето кои земале плацебо.Со нивните наоди објавени во средата во BMJ, тимот го тестираше ова во големата студија за витамин Д и омега-3 (ВИТАЛ), рандомизирана студија која ги следеше учесниците приближно пет години. Истражувачите откриле дека луѓето кои земале витамин Д или витамин Д и омега-3 масни киселини имале значително помала стапка на АД од луѓето кои земале плацебо.

omnikum Vitamin D3

„Возбудливо е да се имаат овие нови и позитивни резултати за нетоксични витамини и суплементи кои спречуваат потенцијално високо морбидни болести“, рече постариот автор Карен Костенбадер од Одделот за ревматологија, воспаление и имунитет на Бригам. „Ова е првиот директен доказ што го имаме дека дневното суплементирање може да ја намали инциденцата на АД и она што изгледа како поизразен ефект по две години дополнување на витамин Д. Со нетрпение очекуваме да ги усовршиме и прошириме нашите наоди и да ги охрабриме професионалните општества да ги земат предвид овие резултати и новите податоци при развивањето идни упатства за превенција на автоимуни болести кај средовечните и постарите возрасни лица“.

ВИТАЛ е рандомизирана, двојно слепа, плацебо-контролирана истражувачка студија на 25.871 маж (возраст од 50 години и постари) и жени (55 години и постари) низ САД, спроведена за да се испита дали земаат дневни додатоци во исхраната на витамин Д3 (2000 IU) или омега-3 масните киселини (рибино масло Омакор, 1 грам) може да го намалат ризикот за развој на рак, срцеви заболувања и мозочен удар кај луѓе кои немаат претходна историја на овие болести. Учесниците беа рандомизирани да добијат или витамин Д со додаток на омега-3 масни киселини; витамин Д со плацебо; омега-3 масни киселини со плацебо; или само плацебо. Пред лансирањето на VITAL, истражувачите утврдија дека ќе ги разгледаат и стапките на АД меѓу учесниците, како дел од помошната студија.

„Со оглед на придобивките од витаминот Д и омега-3 за намалување на воспалението, бевме особено заинтересирани за тоа дали тие можат да заштитат од автоимуни болести“, рече ЏоАн Менсон, коавтор и директор на родителското испитување VITAL во Бригам.Помеѓу пациентите кои беа рандомизирани да примаат витамин Д, на 123 учесници во групата за третман и на 155 во плацебо групата им беше дијагностицирана потврдена АД (намалување од 22 проценти). Меѓу оние во групата со масни киселини, потврдената АД се појавила кај 130 учесници во групата со третмани и 148 во плацебо групата. Дополнувањето само со омега-3 масни киселини не ја намали значително инциденцата на АД, но студијата откри докази за зголемен ефект по подолго траење на суплементацијата.Студијата VITAL опфати голем и разновиден примерок на учесници, но сите учесници беа постари и резултатите можеби не може да се генерализираат за помладите лица кои доживеале АД порано во животот. Испитувањето, исто така, тестираше само една доза и една формулација од секој додаток. Истражувачите забележуваат дека подолгото следење може да биде поинформативно за да се процени дали ефектите се долготрајни.Оваа студија беше финансирана од грантови од Националниот институт за здравство R01 AR059086, U01 CA138962, R01 CA138962.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *