Омега-3 масните киселини имаат клучна улога во структурата на секоја клетка во вашето тело. Тие ги одржуваат вашето срце, бели дробови и крвните садови во врвна форма. Згора на тоа, омега-3 му даваат енергија на вашето тело и обезбедуваат значителна поддршка на имунолошкиот систем.

Што се омега-3 масните киселини?

Омега-3 масните киселини се еден вид полинезаситени масти со антиинфламаторни својства. Бидејќи вашето тело не може самостојно да создаде омега 3, мора да се внесуваат преку целосна храна или преку додатоци.

Постојат три главни типа на омега-3 масни киселини кои ги има во:

  1. Алфа-линоленска киселина (ALA): ленено семе, канола, перила, ореви, соја
  2. Еикозапентаноична киселина (EPA): лосос, туна, сардини, скуша, школки
  3. Докосахексаеноична киселина (DHA): пастрмка, остриги, харинга, школки, школки

ALA е најраспространетиот вид на омега-3 што веројатно ќе го внесето преку типична диета

Интересно, вашето тело всушност може да ја претвори ALA во EPA и DHA. Сепак, може да конвертира само мали количини.

Истражувањата низ светот покажуваат дека луѓето не внесуваат доволно омега-3 масни киселини во нивната исхрана.

Еве неколку придобивки од омега-3:

  • Го намалува LDL холестеролот („лошиот“ вид холестерол) и крвниот притисок, што може да го намали ризикот од срцеви заболувања.
  • Омега-3 има антиинфламаторни својства кои поддржуваат здрав имунолошки систем и штитат од хронични болести, како што се ревматоиден артритис и рак.
  • Тие можат да помогнат при варење и автоимуни болести како улцеративен колитис или Кронова болест.
  • Добро се за здравјето на мозокот и спречување на когнитивниот пад за нарушувања како деменција.
  • Добри се за вашата коса и може да имаат придобивки против стареењето за вашата кожа.
  • Придонесуваат заасилена јачина на коските и добра за вашите зглобови (особено кога станува збор за управување со болки во зглобовите).
  • Имаат клучна улога во здрава бременост и раниот развој на децата, особено здравјето на мозокот и здравјето на цревата.

Влијанието на омега-3 масните киселини врз микробиотата на цревата

Додека истражувањето за омега-3 за здравјето на цревата е прилично нов феномен, студиите што се досега направени покажуваат ветувачки резултати. Истражувањата покажуваат дека омега 3 го поттикнува создавањето на масни киселини со краток
синџир, кои делуваат на намалување на воспалението и помагаат ефикасно да функционира вашиот имунолошки систем.

Студијата објавена во Nature Science Journal покажа дека омега-3 масните киселини ја зголемуваат разновидноста на здрави цревни бактерии, што значи добри работи не само за вашите црева, туку и за вашето целокупно здравје. Недостатокот на разновидност во вашите цревни бактерии е поврзан со стомачни проблеми како IBS, па дури и со рак на дебелото црево.

Студијата исто така покажа дека одреден тип на бактерии е повисок кај оние кои добиваат повеќе омега-3 во нивната исхрана. Тој сет на бактерии потекнува од семејството Lachnospiraceae и е поврзан со намаленото воспаление и намален ризик од дебелина.

Студиите на животни забележаа слични наоди за омега 3 за здравјето на цревата. Се чини дека повисоките нивоа на омега 3 го намалуваат воспалението и пропустливоста на цревата, што сугерира дека омега 3 може да биде добро за управување со состојби како целијачна болест, протекување на цревата или IBD.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *