Јадењето риба од ладни води и други извори на омега-3 масни киселини може да го зачува здравјето на мозокот и да ја подобри когницијата во средната возраст, покажуваат новите студии.

Имањето барем малку омега-3 во црвените крвни зрнца е поврзано со подобра структура на мозокот и когнитивна функција кај здрави волонтери во нивните 40-ти и 50-ти години.

-Вели истражувањето објавено на интернет на 5 октомври во Neurology®, медицинското списание на Американската академија за Неврологија.

Факултетот на Универзитетот во Тексас за здравствено научен центар во Сан Антонио (UT Health San Antonio) и други истражувачи од студијата за срце Фрамингем ја спроведоа анализата.

Студиите ја разгледаа оваа асоцијација кај постарите популации.

Новите сознанија овде се дека доколку на помлада возраст, имате диета која вклучува некои омега-3 масни киселини, веќе го заштитувате вашиот мозок за повеќето показатели за стареење на мозокот што го гледаме на средна возраст“

-Рече Клаудија Сатизабал, д-р асистент професор по здравствени науки во UT Health, Сан Антонио.

Сатизабал е водечки автор на студијата.

Просечната возраст на волонтерите била 46 години.

Тимот ја разгледал врската на концентрациите на црвените крвни зрнца на омега-3 масните киселини со МРИ и когнитивните маркери за стареење на мозокот.

Истражувачите, исто така, го проучувале ефектот на концентрациите на црвените крвни зрнца на омега-3 кај волонтери кои носеле APOE4, генетска варијација поврзана со поголем ризик од Алцхајмерова болест.

Студијата на 2.183 учесници без показатели за деменција и мозочен удар покажа дека:

  • Повисокиот омега-3 индекс беше поврзан со поголем волумен на хипокампусот, чија  структура во мозокот, игра голема улога во учењето и меморијата.
  • Конзумирањето повеќе омега-3 беше поврзано со подобро апстрактно расудување или способност за разбирање сложени концепти користејќи логично размислување.
  • Носачите на APOE4 со повисок омега-3 индекс имале помалку заболување на малите крвни садови.
  • Генот APOE4 е поврзан со кардиоваскуларни болести и васкуларна деменција.

OMNIKUM OMEGA 3

Истражувачите користеле техника наречена гасна хроматографија за да ги измерат концентрациите на докозахексаеноична киселина (DHA) и еикозапентаеноична киселина (EPA) од црвените крвни зрнца.

Омега-3 индексот беше пресметан како DHA плус EPA.

„Омега-3 масните киселини како што се EPA и DHA се клучни микронутриенти кои го подобруваат и штитат мозокот“, изјавила коавторката на студијата Дебора Мело ван Лент, д-р, постдокторски истражувач во Институтот Бигс.

„Нашата студија е една од првите што го забележа овој ефект кај помладата популација. Потребни се повеќе студии во оваа возрасна група.“

Тимот ги подели учесниците на оние кои имале многу мала концентрација на црвени крвни зрнца омега-3 и оние кои имале барем малку и повеќе.

„Ги видовме најлошите резултати кај луѓето кои имаа најниска употреба на омега-3“

-Рече Сатизабал. „Значи, тоа е нешто интересно. Иако колку повеќе омега-3, толку повеќе придобивки за мозокот, само треба да јадете малку за да ги видите придобивките“.

Истражувачите не знаат како DHA и EPA го штитат мозокот.

Една теорија е дека, бидејќи тие масни киселини се потребни во мембраната на невроните, кога ќе се заменат со други видови на масни киселини, тогаш невроните (нервните клетки) стануваат нестабилни.

Друго објаснување можеби ќе треба да се занимава со антиинфламаторните својства на DHA и EPA.

„Тоа е сложено. Сè уште не разбираме сè, но покажуваме дека, некако, ако ја зголемите употребата на омега-3 дури и за малку, го заштитувате вашиот мозок“, рече Сатизабал.

Охрабрувачки е што DHA и EPA исто така го заштитиле здравјето на мозокот на носителите на APOE4.

„Тоа е генетика, така што не можете тоа да го промените“, рече Мело ван Лент, мислејќи на ранливоста на оваа ризична група.

„Значи, ако постои модифициран фактор на ризик кој може да ја надмине генетската предиспозиција, тоа е голема добивка.”

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *