Добриот сон е од огромна важност за целокупното функционирање на организмот. Триптофан и неколку други хранливи материи овозможуваат подобар квалитет на спиење и го поддржуваат вашето расположение.

Една од нив е и триптофанот, аминокиселина која се наоѓа во храната. Неопходен е за создавање на протеини и други важни молекули во вашето тело, вклучително и некои кои се неопходни за оптимален сон и расположение.

Што е триптофан?

Триптофанот е една од многуте амино киселини кои се наоѓаат во храната која содржи протеини. Во вашето тело, амино киселините се користат за создавање на протеини, но исто така служат и за други функции.

На пример, тие се неопходни за производство на неколку важни молекули кои помагаат во
преносот на сигналите. Триптофанот може да се претвори во молекула наречена 5-HTP (5-хидрокситриптофан), која се користи за производство на серотонин и мелатонин .

Серотонинот влијае на неколку органи, вклучувајќи го мозокот и цревата. Конкретно во мозокот, тоа влијае на спиењето, сознанието и расположението.

Додека, мелатонин е хормон кој е најзначајно вклучен во циклусот сон-будење. Генерално, триптофанот и молекулите што ги произведува се неопходни за оптимално
функционирање на вашето тело.

Ефекти врз расположението, однесувањето и когницијата

Иако триптофанот има многу функции, неговото влијание врз мозокот е особено забележливо.

Ниските нивоа се поврзани со нарушувања на расположението

Неколку студии покажуваат дека оние кои се соочуваат со депресија може да имаат нивоа на триптофан кои се пониски од нормалните. Една таква студија изложила 15 здрави возрасни лица на стресна средина двапати – еднаш кога имале нормално ниво на триптофан во крвта и еднаш кога имале ниски нивоа.

Omnikum Magnesium

Истражувачите откриле дека анксиозноста, напнатоста и чувството на нервоза биле повисоки кога учесниците имале ниски нивоа на триптофан. Врз основа на овие резултати, ниските нивоа на триптофан може да придонесат за анксиозност.

Тие исто така може да ја зголемат агресијата и импулсивноста кај агресивните поединци. Од друга страна, суплементацијата со триптофан може да промовира добро социјално однесување

Ниските нивоа може да ја нарушат меморијата и учењето

Промената на нивоата на триптофан може да влијае на неколку аспекти на когницијата. Една студија покажа ладека кога нивоата на триптофан се намалуваат, перформансите на
долгорочната меморија биле полоши отколку кога нивоата биле нормални.

Овие ефекти се забележани без оглед на тоа дали учесниците имале семејна историја на депресија. Дополнително, голем преглед на студии покажува дека пониските нивоа на триптофан негативно влијаеле на познанието и меморијата.

Меморијата поврзана со настани и искуства може да биде особено нарушена. Овие ефекти веројатно се должат на фактот дека како што се намалуваат нивоата на триптофан, се намалува и производството на серотонин.

Како заклучок можеме да извлечеме дека вашето тело користи триптофан за да создаде неколку важни молекули, вклучувајќи ги серотонин и мелатонин. Серотонинот влијае на вашето расположение, когниција и однесување, додека мелатонинот влијае на вашиот циклус сон-будење.

Ниските нивоа на триптофан може да ги намалат нивоата на серотонин и мелатонин, што доведува до штетни ефекти врз квалитетот на сонот и расположението

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *