Поголема доза на магнезиум секој ден може да го спречи развивањето на деменција, сугерира нова студија.

Новите истражувања покажуваат дека поголем дневен внес на храна богата со магнезиум може да го намали ризикот од развој на деменција.

Истражувачите, исто така, открија дека позитивните ефекти на повеќе магнезиум во исхраната се чини дека им користат повеќе на жените отколку на мажите.

Експертите за исхрана и здравје на мозокот објаснуваат дали треба да додадете повеќе магнезиум во вашата исхрана.

Веќе некое време, истражувањата ја покажаа важноста на одредени витамини и како тие придонесуваат за функционирањето на нашиот мозок.

И со оглед на тоа што бројот на луѓе со деменција брзо се зголемува во САД, научниците се желни да утврдат што може да помогне да се намали ризикот од когнитивно опаѓање.

Сега, еден тим на истражувачи откри дека зголемувањето на вашата дневна доза на магнезиум може да спречи деменција и да го зајакне целокупното здравје на мозокот.

Студијата, објавена во European Journal of Nutrition, користеше податоци од UK Biobank и анализираше повеќе од 6.000 когнитивно здрави учесници во Обединетото Кралство на возраст од 40 до 73 години.

Луѓето внесувале и го забележувале дневниот внес на магнезиум пет пати во текот на 16 месеци.

Истражувачите откриле дека луѓето кои консумирале повеќе од 550 милиграми магнезиум секој ден имале мозочна возраст која била приближно една година помлада до моментот кога достигнале 55 години, во споредба со некој со нормален внес на магнезиум од околу 350 mg на ден.

Omnikum magnezium

„Нашата студија покажува дека зголемувањето на внесот на магнезиум за 41% може да доведе до помало намалување на мозокот поврзано со возраста, што е поврзано со подобра когнитивна функција и помал ризик или одложен почеток на деменција во подоцнежниот живот“, главниот автор и др. Истражувачот Khawlah Alateeq, од Националниот центар за епидемиологија и здравје на населението ANU, рече во соопштението за печатот.

Студијата, исто така покажа дека повисокиот внес на магнезиум во исхраната може да придонесе за заштита на нашиот мозок порано во процесот на стареење и превентивните ефекти може да започнат во нашите 40-ти или уште порано, рече Алатек во соопштението за печатот.

„Ова значи дека луѓето од сите возрасти треба да обрнат по големо внимание на нивниот внес на магнезиум“.

Покрај овие наоди, истражувачите исто така открија дека заштитните ефекти на мозокот на повеќе магнезиум во исхраната се чини дека им користат повеќе на жените отколку на мажите, а повеќе кај постменопаузалните отколку на жените пред менопауза.

Вклучувањето на храна богата со магнезиум како цели зрна и темнозелен, лиснат зеленчук во вашата исхрана се корисни за здравјето на мозокот без разлика на вашата возраст.

Jaдењето здрава исхрана има позитивно влијание врз здравјето на вашиот мозок со тоа што го намалува воспалението на мозокот и ги обезбедува вистинските хранливи материи за оптимални перформанси на вашиот мозок.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *