Бидејќи омега-3 е значајна структурна компонента на мрежницата, таа игра важна улога во здравјето на очите. Улогата на мрежницата е да ја долови светлината што влегува во вашето око и да ја преточи во сликите што ги гледате. Без овие клучни масни киселини, може да имате проблеми со видот.

„Омега-3 ја оптимизира варијабилноста на фоторецепторните мембрани, дебелината на мрежницата, функцијата и обезбедува заштитна улога“, вели Канани.

„Здравите нивоа на DHA исто така штитат од оштетување од изложување на силна светлина и оксидативен стрес“.

  • Научниците од The American Journal of Clinical Nutrition сугерираат дека овие масни киселини може дури и да штитат од неоваскуларни заболувања на очите, како што се дијабетична ретинопатија и макуларна дегенерација поврзана со возраста. И двете од овие состојби може да доведат до слепило, а на двете им недостасуваат опции за третман кои би биле без негативни несакани ефекти.

МОЖЕ ДА ГО ПОДОБРИ ЗДРАВЈЕТО НА ВАШАТА КОЖА

Една од помалку познатите придобивки на омега-3, а особено на EPA, е тоа што може да придонесе за поздрава кожа.

  • Здравиот внес на ЕПА може да помогне не само да се задржи влажноста на кожата, туку и да се намали ризикот и ефектите од акните. Како што е опишано во една студија од списанието Clinics in Dermatology, омега-3 може да помогне да се подобри хидратацијата на кожата и да се балансира нејзиното производство на маснотии, како и да се намали ризикот од предвремено стареење. Всушност, овие масни киселини може да бидат клучот за ефикасно управување со воспалителни кожни болести.

Како што е објавено во International Journal of Molecular Sciences, комбинираните суплементи на омега-3 и омега-6 се чини дека се ефикасни во лекувањето на симптомите на атопичен дерматитис, псоријаза и акни.

ГИ ОДРЖУВА ВАШИТЕ КОСКИ ЗДРАВИ

Некои од придобивките од омега-3 може да се однесуваат на здравјето на коските. Преглед во British Journal of Nutrition објави дека значителен број студии сугерираат дека овие масни киселини може да помогнат во подобрувањето на минералната густина на коските и неколку маркери за обновување на коските.

  • Според мета-анализата објавена во списанието Climacteric, омега-3 може особено да влијае на нивото на остеокалцин кај жените во постменопауза. Остеокалцинот е протеински хормон вклучен во одржување и регенерирање на коскеното ткиво, а жените во постменопауза се изложени на особено висок ризик од развој на остеопороза.
  • Сепак, вреди да се спомене дека значителен број студии дадоа прилично спротивставени резултати. Сепак, научниците неодамна открија дека различни извори на омега-3 може да имаат различен ефект врз процесите на ремоделирање на коските. На пример, маслото од ленено семе може да биде подобро за подобрување на структурата на коските, додека рибиното масло може да промовира поголема минерална густина на коските.

Антивоспалителните својства кои се наоѓаат во омега-3 можат да помогнат во намалувањето на интензитетот на болката на многу зглобови на вашето тело, со студии кои покажуваат дека може значително да ја подобри болката во зглобовите кај луѓето со ревматоиден артритис. Тие, исто така, формираат поддршка за простагландините, кои го регулираат нашиот имунолошки систем и се борат со воспаление на зглобовите.

МОЖЕ ДА ВЛИЈААТ НА СОНОТ

Сè поголем број докази сугерираат дека омега-3 може да игра улога во регулирањето на спиењето. Според една статија во American Journal of Clinical Nutrition, на лицата со повисоко редовно внесување на овие масни киселини им треба помалку сон.

  • Уште повеќе, омега-3 масните киселини можат да помогнат во подобрување на спиењето кај доенчињата. Ова може да е поради тоа што тие помагаат да се организира и созрева нивната рутина сон-будење, а притоа немаат никакви ефекти врз вкупното времетраење или ефикасност на спиењето.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *