Остеопороза кај деца или малолетничка остеопороза е состојба која се карактеризира со намалување на концентрацијата на минерали во коските, што доведува до намалување на густината на коските и зголемен ризик од фрактури.

Кај децата, остеопорозата е доста ретка, а нејзината појава најчесто е предизвикана од одредени лекови или начин на живот, лоша исхрана и недостаток на вежбање.

СИМПТОМИ НА ОСТЕОПОРОЗА КАЈ ДЕЦА

Симптомите се појавуваат кога болеста е веќе напредната и главните симптоми што ги чувствуваат децата со оваа состојба се: болка во грбот, колкот или нозете, постојана куцање, компресија на телото на ‘рбетниот столб и намалување на висината. Во исто време, постојат деформации на ‘рбетот.

Малолетничката остеопороза е значаен проблем бидејќи се јавува во текот на првите години од развојот на коските кај детето.

ПРИЧИНИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА КАЈ ДЕЦА

Најчесто, причината за остеопороза кај децата се заснова на неколку причини: одредени состојби како што се јувенилен артритис, дијабетес, хипертироидизам, хронично заболување на бубрезите итн.

Друга причина се лекови, како што се лекови кои се користат за лекување на рак, кортикостероиди, антиконвулзиви, бидејќи тие влијаат на метаболичката рамнотежа на телото, но исто толку важен е и начинот на живот. Нарушувањата во исхраната доведуваат до нарушувања во менструалниот циклус кои предизвикуваат нарушувања во метаболизмот на калциум што резултира со остеопороза. Други причини: пушење, консумација на алкохол.

omnikum osteo

ТРЕТМАН НА ОСТЕОПОРОЗА КАЈ ДЕЦА

При лекување на оваа состојба потребно е да се консултирате со специјалист и во зависност од причината, третманот може да вклучува: промена на лекови, донесување програма за вежбање препорачана од физиокинотерапевт, донесување диета со зголемен внес на калциум, правилна администрација на додатоци врз основа на калциум и витамин Д.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *