Омега 3 масните киселини се неверојатно значајни. Имаат повеќе моќни влијанија врз телото и мозокот. Низ годините се проучувани бенефитите од нивниот внес во организмот, како низ исхраната, така и преку нејзините додатоци.
Во најмголем дел од најзначајни се три вида од омега 3 масните киселини, а само две може да се најдат во рибите. Тоа се “EPA” и “DHA”.
Постојат голем број на причини зошто е корисно секојдневно да се внесуваат овие масни киселини, но сепак ние издвојуваме 5 главни:
1. Омега 3 може да помогне во борба со депресија и анксиозност. Симптомите на депресија вклучуваат чувство на тага, летаргија, генерално губење на желбата за живот и било каква активност. Анксиозноста се карактеризира со нервоза и чувство на грижа.
Студиите покажуваат дека индивидуи кои секојдневно употребуваат омега 3 имаат помала шанса да ,,паднат во депресија’’. Докажано е дека најголема антидепресивната активност има “EPA” (Eicosapentaenoic acid).
2. Омега 3 влијаат на подобрување на здравјето на очите. “DHA” (Docosahexaenoic acid) e најголема структирна единка во ретината на окото.
Доколку не се внесува омега 3 во соодветни дневни концентрации, тогаш проблемите со заболување на очите значително се зголемуваат.
“DHA” e омега 3 масна киселина која може да превенира состојба на макуларна дегенерација, што од своја страна предизвикува оштетување на видот и слепило.
3. Омега 3 масните киселини имаат значајна улога во развојот на мозочето кај новороденчето.
Од вкупната количина на масни киселини во мозокот 40% се “DHA”, а “DHA” со 60% се застапени во ретината. Употребата на овие киселини во текот на бременоста влијае на зголемување на интелегнцијата кај бебињата, подбри комуникациски вештини и подобра социјализација, намалува можност за појава на ADHD, аутизам и церебрална парализа.
4. Омега 3 масните киселини добро познато е дека имаат позитивно влијание и кај кардиоваскуларното здравје и се препорачливи за превенција на здравјето на вашето срце и целосно на крвните садови.
5. Овие киселини општо познато е дека имаат и антиимфламаторно дејство, особено се значајни кај хронични воспаленија. Па така може да редуцираат продукција на молекули и спстанци кои предизвикуваат воспаленија како цитокини и еикозиноиди.
Заштитете се и превенирајте. Следите ги насоките од светските трендови за заштита на сопственото здравје.
Внимавајте на квалитетот на нутриентите.
Повеќе можете да прочитате тука.