Магнезиум е суштински минерал кој е многу важен за здравјето. Тој игра улога во широк спектар на функции на телото, вклучувајќи формирање на ДНК, формирање на коски и регулација на нервната и мускулната функција. Ниските нивоа исто така се поврзани со развојот на депресија.

Депресијата е една од најчестите ментални болести и водечка причина за инвалидитет ширум светот.

Тоа придонесува за намален квалитет на живот и поголем ризик од смрт. Исто така, најчесто се јавува заедно со други невролошки и хронични болни состојби. Бидејќи тие се исто така поврзани со промените во активноста на глутаматот, можно е ниските нивоа на магнезиумот да бидат поврзани и со психијатриските и со невролошките симптоми.

Третманите за депресија често се фокусираат на психотерапија и лекови

Меѓутоа, диететските интервенции за депресија се исто така предмет на интерес во последниве години. Надежта за такво истражување е да се најдат начини на кои диетата и додатоците во исхраната би можеле да се користат за да се спречат или ублажат симптомите на депресија.

Витамините и хранливите материи како што се Б-витамините, S-аденозилметионин (SAMe), 5-хидрокситриптофан (5-HTP), магнезиум и омега-3 масни киселини, сите се вмешани во можниот терапевтски или превентивен потенцијал.

Истражување за магнезиум за депресија

Иако ветува, точните ефекти на диеталниот магнезиум врз депресијата сè уште не се добро разбрани. Постојат истражувања кои ја поддржуваат потенцијалната употреба на суплементи со магнезиум за депресија:

  • Студијата од 2015 година откри значајна врска помеѓу нискиот внес на магнезиум и депресијата кај возрасните.
  • Рандомизирано клиничко испитување од 2017 година објавено во списанието PLoS One покажа дека дополнувањето со магнезиум хлорид резултирало со значителни подобрувања во симптомите на депресија. Студијата исто така покажа дека учесниците кои земале антидепресив доживеале посилни придобивки кога земале магнезиум, што сугерира дека може да биде корисно кога се користи заедно со антидепресивни лекови.
  • Студијата од 2019 година покажа дека ниските нивоа на магнезиум во серумот се поврзани со депресивни симптоми.

Omnikum Magnesium

Ваквите наоди сугерираат дека мерењето на нивоата на магнезиумот може да биде корисно како начин да се идентификуваат луѓето кои најдобро реагираат на дополнување на магнезиум.

Една од придобивките на магнезиумот како опција за третман е тоа што тој е релативно достапен, брзо делува и добро се поднесува од повеќето луѓе.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *