Научниците со години ги проучуваат потенцијалните придобивки од омега 3 масни киселини и според списанието Nutrients, овие хранливи материи се покажале како клучниот фактор за намалување на нивото на воспаление, главен фактор на ризик за повеќе хронични болести. Всушност, омега-3 можат да бидат од клучно значење за нашиот кардиоваскуларен, нервен и имунолошки систем.

ОМЕГА 3 МАСНИ КИСЕЛИНИ ГО ПОДДРЖУВАТ КАРДИОВАСКУЛАРНОТО ЗДРАВЈЕ

Една од најшироко истражуваните придобивки од омега-3 се однесува на нашиот кардиоваскуларен систем, при што повеќето студии сугерираат дека има високо заштитен ефект врз нашето срце. Според главниот систематски преглед на Кокрајн, овие масни киселини може значително да го намалат ризикот од смрт од коронарна срцева болест и срцеви настани, додека АЛА исто така може да помогне во спречување на аритмија.

Омега-3 може да го зајакнат нашето кардиоваскуларно здравје на неколку начини. Тие се фундаментални во создавањето на хормони кои го регулираат згрутчувањето на крвта, контракцијата и опуштањето на ѕидовите на артериите и воспалението. Ова може да биде корисно за кардиоваскуларните болести бидејќи тие работат на намалување на наслагите во артериите на срцето.

Омега-3 масните киселини исто така може да го подобрат функционирањето на ендотелот – тенка мембрана што ја обложува внатрешноста на срцето и крвните садови. Како што е опишано во списанието за атеросклероза, тоа е затоа што тие можат да помогнат да се контролира колку течност се носи со крвта и како крвните садови се шират и стеснуваат.

OMNIKUM OMEGA 3

Студиите направени на пациенти со прекумерна тежина со метаболички синдром, исто така, покажаа дека омега-3 може да помогне во балансирање на липидите во крвта, особено со намалување на нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол.

МОЖЕ ДА ГО ЗГОЛЕМАТ ИМУНИТЕТОТ

Неодамна, научниците открија уште една потенцијална придобивка од омега-3 – поздрав имунолошки систем. Истражувањата покажаа дека овие масни киселини можат да влијаат на составот на нашите цревни микроби, што пак може да има позитивно влијание врз здравјето на нашите црева. Бидејќи нашиот дигестивен систем е првата линија на одбрана од штетните микроби, омега-3 може да има индиректно, но сепак широко влијание врз целиот наш имунолошки систем.

Исто така, се покажа дека овие масни киселини го стимулираат производството на антитела и го регулираат функционирањето на белите крвни зрнца, како што е опишано во International Journal of Molecular Sciences.

ГО ОДРЖУВА ВАШИОТ МОЗОК ЗДРАВ

Омега-3 може да биде од суштинско значење за правилното функционирање на нашиот централен нервен систем, а особено на мозокот. Всушност, докажано е дека тие ја спречуваат или забавуваат прогресијата на невродегенеративните болести како што се Паркинсоновата и Алцхајмеровата болест, како што е објавено во International Journal of Molecular Sciences.

Постојат неколку причини зошто овие масни киселини можат да имаат корист за нашиот нервен систем. Според една статија во Frontiers in Aging Neuroscience, овие соединенија се наоѓаат во изобилство во мембраните на мозочните клетки и тие може да влијаат на тоа како невроните комуницираат едни со други. И според друг преглед во списанието Nutrients, DHA е една од клучните компоненти за здрав развој на мозокот и очите. Оваа конкретна масна киселина може да игра значајна улога во менталното здравје во текот на раното детство. Доказите сугерираат дека нискиот внес на омега-3 може да го зголеми ризикот од развој на растројство со дефицит на внимание и хиперактивност (АДХД), аутизам, биполарно растројство и депресија.

Студиите покажуваат дека оние кои редовно консумираат омега-3 имаат помала веројатност да доживеат депресија. Иако студиите кои укажуваат на тоа дека ЕПА помага при потешки невропсихијатриски нарушувања се релативно неодамнешни, тие се чини дека укажуваат дека врската е таму.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *