Остеопороза е состојба поради која коските стануваат слаби и ја губат својата сила, што ги прави полесно да се скршат од нормалните коски.

Тоа најчесто ги погодува жените, но од остеопороза можат да заболат и голем број на мажи. До 25 проценти од сите фрактури што се јавуваат кај луѓе над 50 години се јавуваат кај мажи.

Вообичаени места за фрактури се колкот, зглобот и ‘рбетот.

Нашите коски се живо ткиво кое постојано расте, се обновува, заменува и поправа. Од раѓање до околу 25 години, градиме повеќе коски отколку што губиме. Нашите коски не само што стануваат поголеми како што растеме во ова време, туку тие ја развиваат својата густина. Ова одредува колку се силни.

Од околу 25 до 50 години, нашите коски се распаѓаат и се обновуваат со приближно иста брзина. Тие се во состојба на рамнотежа. Ова е кога ќе ја постигнеме нашата „врвна коскена маса“. Нашите коски се најсилни.

По околу 50 години, почнуваме да разградуваме повеќе коски отколку што обновуваме.

Како резултат на тоа, нашите коски полека почнуваат да губат густина и сила, што ги прави поподложни на фрактури. Секој доживува губење на коскената маса како што старее, но не секој ќе развие остеопороза. Само откако губењето на коскената маса ќе достигне одредена точка, се поставува дијагноза на остеопороза.

omnikum osteo

Симптоми на остеопороза кај мажите

Остеопорозата често се нарекува „тивка“состојба, бидејќи луѓето не забележуваат никакви симптоми додека не скршат коска. Кога ќе се појават симптоми, тие генерално се резултат на фрактура.

Овие симптомиможе да вклучуваат:

 • Губење на висината
 • Постурални промени
 • Болка

Остеопорозата е поретка кај мажите отколку кај жените. Ова се должи на неколку фактори, вклучувајќи:

 • Мажите генерално имаат поголем скелет
 • Мажите не го доживуваат наглото опаѓање на нивото на хормонот (естроген) што се случува кај жените во менопаузата
 • Намалувањето на коскената маса се јавува со побавно темпо кај мажите отколку кај жените до возраст од 65-70 години, кога стапката е иста кај мажите и кај жените.

Фактори на ризик за остеопороза кај мажите

Во текот на нашиот живот, на густината на коските влијаат фактори како што се генетиката, физичката активност, исхраната, хормоните (како тестостеронот), изборот на животниот стил и употребата на одредени лекови.

Фактори кои се поврзани со зголемен ризик од остеопороза кај мажите вклучуваат:

 • Семејна историја на остеопороза, фрактури и губење на висината
 • Хронични заболувања – како што се ревматоиден артритис, прекумерно активни тироидни или паратироидни жлезди, целијачна болест и други хронични цревни состојби, хронично заболување на црниот дроб или бубрезите, дијабетес и ниски нивоа на тестостерон.
 • Редовна употреба на одредени видови лекови, како што се глукокортикоиди, антиконвулзивни лекови, некои антидепресиви и третман за рак на простата
 • Фактори на животниот стил, како што се пушење, прекумерна употреба на алкохол, низок внес на калциум, несоодветно вежбање, дебелина, недостаток на витамин Д и мала телесна тежина.

omnikum Vitamin D3

Дијагностицирање на остеопороза кај мажи

Остеопорозата може да се дијагностицира кај мажите со испитување на нивната медицинска историја и со спроведување:

 • Физичкипреглед
 • DEXA (апсорптиометрија со двојна енергија со рендген) за мерење на коскената густина
 • Тестови на крвта
 • Тестови на урина

Третман на остеопороза кај мажи

Медицинскиот третман е дизајниран да одговара на потребите на поединецот. Опциите може да вклучуваат:

 • Лекување на која било основна болест (како што е ревматоиден артритис или целијачнаболест)
 • Лекови
 • Промени во животниот стил

Кога остеопорозата е предизвикана од друга состојба, таа е позната како„секундарна остеопороза“. Важно е основната состојба да се дијагностицира и третира што е можно поскоро.

Опциите за третман ќе зависат од конкретната состојба што ја имате. Исто така, може да бидете упатени кај специјалист за да му помогнете на вашиот лекар да управува со вашата состојба.

Лекови

Типот на лек што го избира вашиот лекар зависи од фактори како што се возраста, општото здравје и ризикот од фрактури.

Опциите за лекови може да вклучуваат:

 • Бифосфонати – овие лекови ја зголемуваат густината на коските со попречување на природниот процес на разградување на коскеното ткиво во телото. Тие се најчесто користените лекови за лекување на остеопороза кај мажите. Тие може да се земаат орално, со субкутана инјекција (инјекција во масното ткиво помеѓу кожата и мускулите) или со интравенска инјекција (инјекција во вена)
 • Тестостеронска терапија – може да се препише доколку тестирањето покаже дека имате ниски нивоа на тестостерон. Тестостеронот може да се администрира орално, или преку инјекции, импланти, кожни фластери или со гелови и креми
 • Терапија со паратироиден хормон – помага новата коска да расте и да ја зголеми масата. Овој лек се администрира со дневна инјекција.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *