Остеопороза – дефинирана како ниска минерална густина на коските – влијае помеѓу 10-30% од жените во постменопауза и се зголемува со возраста. Приближно 60% од вашиот магнезиум се складира во вашите коски и игра клучна улога во спречувањето на остеопороза.

Коските се подложени на природен процес на ремоделирање познат како остеогенеза за да се зајакнат.

Во текот на оваа фаза, коските се разградуваат од остеокластите, а потоа повторно се градат од остеобластите. За младите, коските се обновуваат побрзо и поефикасно.

За време на менопаузата, нивото на естроген се намалува, што доведува до скок во активноста на остеокластите (губење на коскената маса).

Како резултат на тоа, коските се разградуваат со побрзо темпо отколку што се обновуваат, што доведува до ослабени, порозни коски.

Недостатокот на магнезиум е многу поврзан со остеопорозата поради неговата важна улога во калцификацијата на ‘рскавицата и коскениот матрикс, или зголемената јачина на коските. Поврзано е и со пониска активност на паратироиден хормон (PTH) и витамин Д, кои се клучни за развојот на коските.

Нискиот магнезиум се чини дека ја намалува активноста на остеобластите и го зголемува воспалението, што ги прави коските послаби со текот на времето.

Една краткорочна студија со 20 жени со остеопороза покажа дека дополнувањето со 1.830 mg магнезиум цитрат – што е еквивалент на 290 mg елементарен магнезиум – на ден во тек на 30 дена доведува до намалена коскена маса, што укажува на намалување на загубата на коскената маса.

Omnikum Magnesium

Елементарниот магнезиум е вистинската количина на магнезиум во додатокот.

Повеќето контејнери за додатоци ја наведуваат тежината на додатокот, како што е 1.000mg, што ги вклучува сите состојки. Побарајте „елементарен магнезиум“ на етикетата за исхрана за да знаете колку добивате.

Во една 7-годишна последователна студија кај 73.684 жени во постменопауза, висок внес на 334-422 mg или повеќе магнезиум од хранливи додатоци беше поврзан со поголема минерална густина на коските.

Бидејќи магнезиумот игра клучна улога во здравјето на коските, обезбедувањето соодветно ниво на магнезиум може да ја забави стапката на губење на коскената маса.

Заклучок

Приближно 10-30% од жените во постменопауза доживуваат остеопороза, постепено намалување на густината на коските. Високиот внес на магнезиум преку храна и додатоци може да ја намали прогресијата на остеопорозата и да го поддржи здравјето на коските.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *