Како Триптофан го подобрува квалитетот на сонот и расположението

Како Триптофан го подобрува квалитетот на сонот и расположението

Добриот сон е од огромна важност за целокупното функционирање на организмот. Триптофан и неколку други хранливи материи овозможуваат подобар квалитет на спиење и го поддржуваат вашето расположение. Една од нив…

Прочитај повеќе
л триптофан

Придобивки од Л-триптофан за заздравување на мускулите

Амино киселините се градежни блокови на протеините, а Л-триптофан е една од есенцијалните аминокиселини што му се потребни на телoто за оптимално здравје. Игра  улога во неколку физиолошки процеси, вклучувајќи…

Прочитај повеќе

Механизам за вежбање што зајакнува коски и имунитет

Научниците од Институтот за истражување на детскиот медицински центар во UT Southwestern (CRI) ја идентификуваа специјализираната средина, позната како ниша, во коскената срцевина каде што се произведуваат нови коски и…

Прочитај повеќе
Помалку случаи на меланом кај луѓе кои земаат витамин Д

Помалку случаи на меланом кај луѓе кои земаат витамин Д

Помалку случаи на меланом биле забележани кај редовните корисници на суплементи на витамин Д отколку кај оние кои не ги користат, открива новото истражување. Според проценките на искусни дерматолози, луѓето…

Прочитај повеќе